×
Uncategorized @bg, Недвижими имоти

5  препоръки при покупка на имот, които ще ви осигурят спокойствие

Споделяне:

Покупката на недвижим имот е отговорна крачка, свързана обичайно с доста финансови средства.

Ето защо е от изключителна важност да бъдат взети всички възможни мерки, с които да си осигурите спокойствие и сигурност.

Прибързаното  сключване на сделка може да причини сериозни проблеми, костващи много пари и не на последно място – време и нерви.В нашата статия от рубриката LegalMasterClass ще ви представим 5 мерки, които да вземете предвид преди покупката на недвижим имот.

1. Наемете си адвокат

На първо място, доверете се на адвокат. Със своя опит и юридически знания, той ще ви бъде от голяма полза, както в началото при преговорите, така и до самия край на сделката.

За разлика от другите участници в сделката, той ще защитава само вас и вашите интереси и в случай на проблеми около собствеността на имота ще ви информира за тях.

С негова помощ ще решите дали да се насочите към друг имот или пък ще получите ценни насоки за справяне със ситуацията.

Повече за ползите от ползването на адвокат при имотни сделки можете да прочетете тук.

2. Възложете пълно проучване на имота

Преди да подписвате каквото и да било, направете (или възложете на адвоката си, ако сте се доверили на първата ни препоръка) предварително проучване на имота. То включва историята на собствеността му, проверка в кадастър, имотен регистър, удостоверение за тежести и т.н.

По този начин се предпазвате от евентуални проблеми със собствеността или тежести, които продавачът и агенцията за недвижими имоти нямат никакъв интерес да ви съобщят.

3. Сключете предварителен договор

Продажбата на недвижим имот се осъществява под формата на нотариален акт, който е вид договор, изготвен и подписан пред нотариус.

Често страните по сделката не са готови веднага да подпишат нотариален акт.

Възможно е условията да не са налице или да имат други съображения (чака се финансиране от банка, заличаване на стара ипотека и др.).

В такъв случай е силно препоръчително да се сключи предварителен договор. Той дава необходимата сигурност в отношенията между продавача и купувача на имота преди изповядването на сделката.  

Тук препоръчваме предварителният договор да бъде изготвен от адвокат, който да съдейства при преговорите между страните и да заложи подхящи клаузи в него.

4. Не крийте реалната цена на сделката

Често, за да се спестят пари от нотариални такси и местен данък, страните изповядват сделката на по-ниска от реалната цена.

Ние от LegalMasters.bg не препоръчваме на клиентите си подобна практика по няколко причини:

Първо – ако в нотариалния акт е записана пълната цена на сделката, при евентуални бъдещи претенции от трета страна за собствеността на имота, ще можете да претендирате всичко, което сте платили на продавача и да възстановите парите си. В случай, че сте изповядали сделката на по-ниска от реалната цена, ще можете да претендирате само тази сума, която е записана в нотариалния акт. На практика така ще загубите голяма част от платената цена.

Второ – ако сте уговорили една цена, а в нотариалния акт посочите друга, декларирате невярно обстоятелство, за което теоретично бихте понесли наказателна отговорност.

Трето – при скриване на цената се дават големи суми в брой. Това отново подлежи на административна отговорност отговорност (Законът забранява плащания в брой за суми над 10 000 лв.) и можете да понесете имуществена санкция.

Четвърто – губите възможността да докажете в бъдеще плащането на парите, освен ако не съставите разписка, но дори с изготвена разписка не можете да бъдете 100 % гарантирани. Бланка на разписка за получена сума можете да откриете тук.

Пето – не можете да докажете произхода на парите си в бъдещи сделки, които предприемате.

Последно, но не по важност – ако сте скрили цената при покупката, но решите да го продадете в 3 годишен срок и новият купувачът държи сделката да бъде изповядана на реалната цена, то тогава вие ще дължите 10% данък върху разликата между двете стойности, която в този случай ще бъде значителна в сравнение с реалната разлика.

5. Декларирайте имота в общината

След благополучното финализиране на сделката, в качеството си на нов собственик, трябва да се погрижите и за декларирането на имота в районната общинска администрация.

Това трябва да направите в 2-месечен срок от сделката. Когато се касае за имоти в строеж – срокът тече от въвеждането на сградата в експлоатация.

Ако ви предстои сделка с недвижим имот и имате нужда от правно съдействиение от LegalMasters.bg сме насреща. Свържете се с нас чрез сайта ни legalmasters.bg, нашата фейсбук страница, на имейл contact@legalmasters.bg или на тел. 0893 050 449.


Уважаеми читатели, всички материали, които са публикувани в LegalMasters.bg, имат само информативен характер. Тези материали отразяват личното виждане и професионалното мнение на съответния адвокат от екипа. Не следва да бъдат възприемани като изчерпателни правни анализи, нито като индивидуални правни съвети за вас. Преди да предприемете правни действия по разгледаните въпроси, потърсете професионален правен съвет за вашия конкретен случай.

Споделяне: