×
Uncategorized @bg

6 шантави съдебни дела по света

Споделяне:

Миналия петък започнахме любопитна поредица от леки четива от сферата на правото в световен мащаб. Можете да прочетете предходната ни статия – ТУК. Тази седмица сме подбрали някои от любимите си шантави съдебни дела.


Мъж настоява за законова промяна на възрастта си

През 2018 г. 69-годишен холандец пожелава законно да промени своята възраст, за да избегне дискриминация въз основа на годините си. Емил Рателбанд заявява, че се чувства дискриминиран, защото реалната му възраст се отразява върху професионалните му перспективи. А и на шансовете му в Tinder – популярно мобилно приложение за запознанства. Съдията обяснява, че прекалено много права и задължения зависят именно от човешката възраст. Промяната на този показател може да доведе до твърде много усложнения. 


Похитител съди заложниците си за бягството им

Джеси Демик, беглец, който е изправен пред обвинение за убийство, отвлича двойка от Канзас през септември 2009 г. В някакъв момент той заспива и те успяват да се измъкнат, след което двойката съди Димик за обезщетение в размер на над $75 000. Димик решава на свой ред да ги осъди, твърдейки, че тримата са имали устно споразумение отвлечените да се крият от полицията. Делото е отхвърлено от съда.


Съпруг съди половинката си заради “грозно” бебе

Когато Джиан Фън от Китай за пръв път вижда своето новородено, той заявява, че е “невероятно грозно” и че не прилича на нито един от родителите си. Той обвинява жена си в изневяра, а в отговор тя го шокира с признание, че преди да се срещнат, се била подложила на няколко пластични операции. През 2012 г. той решава да я съди, задето тя го е подвела с външния си вид, прикривайки своята козметична история. Джиан печели делото, а съпругата му трябва да изплати обезщетение в размер на $120 000.


Нюйоркчанка вини “зловещ” плакат за падане по стълби

През 2015 г. жена от Ню Йорк пада по стълбите в метростанцията Grand Central, наранявайки крака и глезена си. За причина на падането тя сочи огромния “зловещ” плакат за популярния тогава сериал “Dexter”. Плакатът показва лицето на главния герой под пластмасова обвивка с отворени очи. Ищцата заявява, че образът бил “смущаващ, провокативен и предизвикващ страх”. Съдията не се съгласява и заявява, че телевизията по никакъв начин не отговаря за поддръжката на стълбите на метрото и няма как да е отговорна за опасната ситуация.


Затворник съди себе си за 5 милиона долара

Затворникът Робърт Лий Брок със сигурност е изобретателна личност. Брок, който през 1995 г. лежи в поправителния център на Indian Creek, Вирджиния, за влизане с взлом, се съди за 5 милиона долара, твърдейки, че е нарушил своите религиозни убеждения и е направил така, че да бъде арестуван. А тъй като няма никакви доходи поради пребиваването си в затвора, Брок поискал щата да плати, тъй като се води под неговата опека. Делото е отхвърлено.


Жена завежда дело за грешна прогноза за времето

През 1996 г. жена от израелския град Хайфа съди известния телевизионен метеоролог Дани Руп за невярна прогноза на времето. Руп дал прогноза за слънчево време, а завалял дъжд. Въз основа на неговата прогноза, жената напуснала дома си неподготвена в неблагоприятно време, разболяла се и не ходила на работа. Ищцата заявила, че прогнозите на Руп са правно обвързващи, за което си спечелила 1000 долара в извънсъдебно споразумение, както и извинение от метеоролога.

Споделяне: