×
Uncategorized @bg

Адвокатски сериали: нашият топ 5

Споделяне:

Признаваме си, че в LegalMasters.bg често дори когато разпускаме, оставаме в сферата на правото. Ето защо сме изгледали немалко адвокатски сериали, погъделичкали професионалното ни любопитство.

Решихме петъчно да ви споделим пет адвокатски сериали, които смятаме не само за стойностна телевизия, но и за добра репрезентация на нашата професия, макар и в различна от българската правосъдна система.

1.Добрата Съпруга/Добрата Битка (The Good Wife/The Good Fight)

Едно от основните неща, които ни спечелиха в “Добрата съпруга”, беше реалистичното показване на човешката страна от нашата професия. За разлика от много други екранни образи, в които адвокатите са безсърдечни златотърсачи, в “Добрата съпруга” се вижда нагледно колко всъщност може да те е грижа за клиентите и техните съдби, когато поемеш работата над конкретен случай.

Друг ключов елемент е подходът на Алиша Флорик (играна от Джулиана Маргулес). Дори в най-напрегнатите ситуации, когато колегите й си крещят и обвиняват един друг, тя вътворява ред с думите “Добре, добре, фактът е, че се намираме в ситуацията, в която сме; какво можем да направим по въпроса?”

Вярваме, че това е добра философия не само в професионалния път, но и в личния живот.

Много подобни са чувствата ни към т.нар. spin-off (разклонение на историята в отделен сериал) на “Добрата съпруга” – “Добрата битка”. Макар и без Алиша Флорик, нейните бивши колеги успяват да покажат адвокатската професия с всичките й нюанси. Сценарият е реалистичен, актуален, увлекателен, но и значително по-политически зареден.

2.Костюмари (Suits)

Признаваме, че “Костюмари” лежи на проблемна от юридическа гледна точка история. В нея младият и все още незавършил право Майк Рос е нает от супер успешния ветеран в индустрията Харви Спектър за свой помощник.

Дори и това обаче носи зрънце реализъм, защото в нашата сфера всеки е искал да е гениалният студент, който да бъде забелязан от гениалния адвокат и в последствие самият той да се превърне в този гениален адвокат.

Стилът на живот, показан в “Костюмари” е чужд не само за българите, но и за голяма част от американците. Но в него прозира още една ключова част от действителността на нашата професия.

В сериала главните герои често демонстрират как добрият юридически ум може да формулира смели и изкусни стратегии в помощ на клиента. 

А както сме споменавали в нашата Фейсбук страница, в LegalMasters.bg предпочитаме и търсим истиснките предизвикателства и заплетени случаи, вместо шаблонни и лесни задачи.

3.Злокобна Нощ (The Night Of)

Мини-сериалът на HBO “Злокобна нощ” се състои от едва 8 епизода. Това не му пречи да ни потопи напълно в атмосферата си и разглеждания случай.

В него колежанинът Риз Ахмед се събужда и открива, че е обвинен в убийство.

В ядрото си сериалът показва стремежа към истината и как пропуските в институциите и човешката природа могат да попречат на истината да излезе наяве.

Макар разкритите недостатъци в правосъдната система да се отнасят за институциите в САЩ, универсалното в “Злокобна нощ” е специалната връзка между адвокат и клиент.

4.Обадете се на Сол (Better Call Saul)

Както вече си личи, в LegalMasters.bg нямаме нищо против spin-offs на добри сериали. Ето защо с вълнение всеки от нас е гледал разклонението на Breaking Bad – “Обадете се на Сол”.

Нещо ключово от началото на кариерата на всеки адвокат, което сериалът показва, е къртовският труд, т.нар. целодневно “блъскане”.

В нашата сфера има доста самостоятелно практикуващи професионалисти и малки кантори. Тяхната мисия обикновено е много проста: да помагат. Това често означава да се изправят срещу големи организации, които могат да ги затрупат с документация. На много от адвокатите е познат конфликтът между сърцето и портфейла.

И не на последно място сериалът е забавен, пълен с малки вътрешни за професията шеги, които хората с това образование оценяват високо.

5.Адвокатите/Адвокатите от Бостън (The Practice/Boston Legal)

Макар да не сме сред големите фенове на “Али МакБийл”, дадохме шанс на нейния създател Дейвид Кели в новото му начинание – “Адвокатите”. От самото начало пролича, че в него Кели е вложил много повече реализъм. Не случайно сериалът получи цели осем сезона.

Да, самите дела са допълнително драматизирани, но процедурите и подходът към случаите са по-реалистични от почти всички други юридически сериали. И тук, подобно на “Обадете се на Сол”, се разглежда малка частна практика. Показани са ежедневните битки на работещите в нея адвокати и далеч “по-прашната” страна на работата.

Този сериал също не остава по-назад откъм spin-offs. Не след дълго се ражда също толкова добрият “Адвокатите от Бостън”, който пък има 5 сезона.

Тук дори и самите съдебни дела са една идея по-близо до реалността и са добре изобразени отношенията между юристите. В сериала има всички компоненти от реалната работа на съвременния адвокат.

Ако ви е допаднала петъчната ни колекция адвокатски сериали, се уверете, че следите нашата Фейсбук страница, където пускаме както развлекателно, така и сериозно и полезно съдържание.

Споделяне: