Бизнес, Любопитно, Ново

Важните срокове за данъци и данъчни задължения през 2023 г.

Споделяне:

На 10 януари стартира данъчната кампания за 2023 г. В настоящата статия сме посочили важните срокове, които физически и юридически лица следва да спазят през тази година


За физически лица


Начало на данъчната кампания за физически лица


Декларациите за доходите на физическите лица за 2022 г. ще се подават както в офисите на НАП, така и по пощата или по електронен път.

Предварително попълнени данни


В началото на март се очаква да бъде пусната и електронната услуга на НАП. С нея притежателите на ПИК или електронен подпис ще могат да се възползват от предварително попълнените данни в декларацията.

Как можете да ползвате отстъпка от данъка?


Ако подадете своята декларация онлайн и платите дължимия данък до 31 март 2023 г., ще можете да се възползвате от 5% отстъпка от дължимия данък за (до)внасяне.

Краен срок


Крайният срок за подаване на годишна данъчна декларация на физическите лица е 2 май 2023 г.


За юридически лица и търговци

Декларации за търговци


От 1 март до 30 юни е срокът, в който извършващите дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани следва да подадат своите декларации.


Същият е и срокът за фирмите да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и др.

Декларация за липса на дейност


Фирмите, които не са осъществявали дейност през 2022 г. следва в срок до 30.06.2023 г. да подадат декларация по чл. 38, ал. 9, т.2, буква „а“ от Закона за счетоводството. Това е т.нар. декларация за липса на дейност. Тя се подава еднократно, през първата година, в която юридическото лице не е действало.

ГФО


До 30.09.2023 г. е срокът, в който търговците следва да публикуват годишния си финансов отчет за 2022 г.

ВАЖНО: Актуална информация за 2024 г. можете да намерите в статиятата ни Срокове за данъци и данъчни задължения през 2024 г.


Онлайн услуга

През LegalMasters.bg може лесно и изцяло онлайн да заявите подаването на Годишен финансов отчет или Декларация за липса на дейност на вашата фирма. Ние ще се погрижим те да бъдат своевременно подадени за обявяване.


В случай, че се нуждаете от съдействие по данъчен казус, можете да си запазите час за консултация директно от сайта LegalMasters.bg, както и да се свържете с екипа чрез формата за контакт, на имейл contact@legalmasters.bg или на телефон 0893050449.


Уважаеми читатели, всички материали, които са публикувани в LegalMasters.bg, имат само информативен характер. Тези материали отразяват личното виждане и професионалното мнение на съответния адвокат от екипа и не следва да бъдат възприемани като изчерпателни правни анализи, нито като индивидуални правни съвети за вас. Преди да предприемете или да не предприемете правни действия по разгледаните въпроси, потърсете професионален правен съвет за вашия конкретен случай.

Споделяне: